Fahri Trafik Müfettişinin Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği

Fahri Trafik Müfettişinin Düzenlediği Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği

Fahri trafik müfettişi, trafik kuralı ihlali yapan sürücüler hakkında Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı düzenleyen ve bu tutanağı en yakın trafik birimlerine göndererek karayolu denetimi yapan kişilere denir. Bu fahri trafik müfettişinin düzenlediği tutanağa itiraz dilekçesi örnek olup somut olayınızla uyuşmayabilir. Hak kaybı yaşamamak için dilekçelerinizi avukatlara yazdırmanızı tavsiye ederiz.

Fahri Trafik Müfettişi Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneğini Word veya Resim Olarak İndirebilirsiniz

Fahri trafik müfettişi cezasına itiraz dilekçesi örneğini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Fahri Trafik Müfettişinin Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği
Fahri Trafik Müfettişi Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği Resim -1
Fahri Trafik Müfettişinin Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği - 2
Fahri Trafik Müfettişi Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği Resim – 2
Fahri Trafik Müfettişinin Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği - 3
Fahri Trafik Müfettişi Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği Resim -3

……. NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

İTİRAZ EDEN      : ……..(TCKN: ……)

                                  (Adres)

KONU                   : Denetleme yetkisi bulunmayan yetkisiz Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği yetkililerince yanılgıya düşülerek düzenlenen; …….. tarih ve ……. seri numaralı ……TL’lik Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına İTİRAZIMIN KABULÜ ile TUTANAĞIN İPTALİNE karar verilmesi istemidir.

AÇIKLAMALAR  :

                1- Tarafıma ait …….. tescil plakasına kayıtlı otomobile Karayolları Trafik Kanunu madde 46/2-H gereği  aksine bir işaret bulunmadıkça tek yönlü kara yollarında aracın ters yönde sürülmesi gerekçesiyle ekte sureti sunulu ….. tarihli toplam …… TL bedelli trafik idari para cezası kesilmiştir. Anılan idari para cezası YETKİSİZ TRAFİK TESCİL VE DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN delilsiz olarak hukuka ve yasaya aykırı bir şekilde düzenlenmiş olup, iptali için Sayın Mahkemenize başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur. Şöyle ki;

                2- Sunduğum fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere cezanın kesildiği alan park yeridir. Araçların park ettiği, kara yolu ile teması olmayan, asfalt dahi olmayan betonarme alana aracımı park ettim. Ters yönde araç sürmek gibi bir durum söz konusu değildir.  Kara yolu ile temas söz konusu değildir. Fahri trafik müfettiş iddiasını ispat edecek hiçbir şey sunmamasına rağmen ters yönde araç kullanmadığımı, bahse konu alanın kara yolu olmadığını ispat etmiş bulunmaktayım. Bu yönüyle itiraz konu idari para ceza tutanağı iptal edilmelidir.

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ İDDİASINI İSPAT İLE MÜKELLEFTİR:

                1- İtiraza konu tutanak Fahri Trafik Müfettişince tespit edilen trafik kural ihlaline istinaden düzenlenmiş olup, tutanakta bahsi geçen kural ihlalinin gerçekleştirildiğine ilişkin herhangi bir somut delilin bulunduğuna ilişkin bir ibareye dahi yer verilmemiştir. Bu haliyle kural ihlali yapıldığına ilişkin iddia, trafik müfettişinin soyut beyanı olmaktan öteye gidememiştir.  Fahri Trafik Müfettişince tespit edildiği iddia olunan kural ihlalinin somut delillerle ispatlanması gerekmektedir. Yalnızca müfettişin beyanına istinaden tarafıma suç isnat edilmesinin kabulü mümkün değildir. Kişinin gerçekleştirdiği iddia edilen eylem kesin delillerle ispat edilmedikçe şüpheden sanık yararlanır ve kişinin bu eylemi gerçekleştirmediği kabul edilir. Ceza hukukunun temel ilkelerinden olan bu husus şüphesiz idari para cezalarının iptali istemlerinde de göz önünde bulundurulmalıdır. Nitekim karar mercileri de bu yönde olup fahri trafik müfettişlerinin idari para cezası tatbik ederken delil sunmaları gerektiği yönünde kararlar vermektedir.

                “Nitekim, Anayasa Mahkemesi de bu hususu, Karayolları Trafik Kanunu’nun uygulanmasıyla ilgili yapılan bir bireysel başvuruda “Anayasa ve ceza hukukunun temel kuralları uyarınca, kişilere ceza verilebilmesi için aranan koşullardan biri hukuka aykırı eylemin kanunda belirtilmiş olmasını, diğeri de bu eylemin o kişi tarafından gerçekleştirilmiş olduğunun kanıtlanmasını gerektirir.” şeklinde belirtmiştir. (Anayasa Mahkemesi’nin 2014/52 Esas, 2014/139 Karar sayılı kararı)

Açıklanan nedenlerle; Fahri Trafik Müfettişi tarafından yapılan tespitin (hatalı park) devamlılık arz ettiği ve delillendirilmesi gerektiği, itiraz edenin trafik idari para cezası karar tutanağına konu eylemini gerçekleştirdiğini ve itiraz dilekçesindeki hususların aksini gösterir bir delil dahi idare tarafından sunulmadığından; itirazın kabulüne, trafik idari para cezası karar tutanağının iptaline dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.” (İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2023/1812 Sayılı D.İş Kararı)

                2- İdari para cezası karar tutanağı dışında ihlal iddiasını destekleyen ispata yarar somut delil bulunmamaktadır. 01.05.1997 tarihli Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği madde 9/e’de her ne kadar fahri müfettişin “sürücülerle muhattap olamayacağı “düzenlenmiş ise günümüz teknolojik gelişmeleri nazara alındığında bu düzenleme, ihlale ilişkin fotoğraf veya video kaydı alınmasına engel teşkil etmemektedir. Bu nedenle kararına itiraz edilen kurum ihlale ilişkin somut delil sunmadığı takdirde tutanağın iptaline karar verilmesi hukuk ve yasa gereğidir. Anayasa’nın 38. Maddesinde “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimsenin suçlu sayılamayacağı ve cezai sorumluluğun şahsiliği” belirtilmiş, yine Türk ceza sisteminde de kişilerin suçlu ve kabahatli sayılması için şüpheden uzak, somut delillerle ortaya konulması ve şüpheye mahal verilmemesi gerektiği ifade edilmiştir.

                3- 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 25. maddesinde idari yaptırım kararında kabahat fiilinin işlendiğini ispata yarayacak delillerin açık bir şekilde yazılmasının gerektiği hususunun düzenlenmektedir. Ancak idari para cezası karar tutanağından kabahate konu eylemin gerçekleştirildiğine dair somut bir delilin bulunmadığı anlaşılmaktadır. İdari yaptırıma konu ters yönde araç kullanımı şüpheden uzak şekilde tespit edilememektedir. Bütün bu nedenlerle tutanağın iptaline karar verilmesi gerekmektedir. Fahri trafik müfettişlerince delilsiz olarak kesilen cezalar toplumun adalete olan güvenini sarsmakta ve tepkilerin hedefi haline gelmektedir. Yaşanan hak kayıpları, haksız kesilen cezalar sonucunda vatandaşın cebinden çıkan gereksiz meblağlar sonucu tepkiler büyümüş ve karşılığını bulmuştur. Ülkemizde yaşanan son gelişmelere göre fahri trafik müfettişlerinin yetkileri İç İşleri Bakanlığı tarafından kısıtlanmış ve fahri müfettişleri artık yeni düzenleme gelene kadar sadece engelli park yerlerine haksız olarak park edilmişse ceza kesebilecek. Yeni gelecek olan düzenleme ile yetkileri kısıtlanacak.

                4- Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle yetkisiz trafik tescil ve denetleme şube müdürlüğü tarafından hukuka aykırı olarak düzenlenen ve hiçbir somut delile dayandırılmamış trafik idari para cezasının iptal edilmesini talep ederim.

HUKUKİ SEBEPLER           : Karayolları Trafik Kanunu, Anayasa Mahkemesi kararları, Yargıtay kararları ve sair yasal mevzuat.

DELİLLER                                : ……..tarih ve …… numaralı …..TL’lik Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı, ……Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Kayıtları, Ekte yer alan Google Maps harita görüntüleri, ekte sunulu bölgede çekilmiş fotoğraflar ve sair yasal deliller.

SONUÇ VE İSTEM             :  Yukarıda belirtilen nedenler ve Sayın Mahkemenizce de resen nazara alınacak sair nedenlerle; ….. tarih ve ……. numaralı …….TL’lik Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı itiraz ediyor, itirazımın kabulü ile adalete olan güveni sarsan, delilsiz, denetleme imkanı  bile bulunmayan yetkisiz idare tarafında düzenlenen işbu tutanağın  İPTALİNE karar verilmesini talep ederim. ../../ …..

İTİRAZ EDEN

………………………………      

EKLERİ:

1- (Google Maps) harita görüntüsü

2- (Google Maps) yol tarifi görüntüsü

3- Alanın çekildiği fotoğraflar

4- …..tarih ve MB ….. numaralı …..TL’lik Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı



Apartman Asansör Bakım Sözleşmesi Örneği

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi Örneği

Alacağın Temliki Sözleşmesi Örneği (2)

Alacağın Temliki Sözleşmesi Örneği (1)


yazar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir