İş Mahkemesinde Görülen Bir İş Davası Kaç Gün Sürer

İş mahkemesinde davanın sonuca bağlanma süresi ortalama 528 gündür. İş mahkemelerinde görülen davaları öğrenmek için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İş Mahkemesinde Bir İş Davası Ne Kadar Sürer ?

Son üç yılın ortalaması alındığında İş Mahkemesinde görülen bir iş davası ortalama 528 günde karara bağlanır. Bu veriye T.C. Adalet Bakanlığı, Adalet İstatistikleri, 2023 yayınından erişebiliyoruz. Açıklanan verilere göre İş Mahkemelerinde bir dosyanın ortalama görülme süresi 2023 yılı için 549 gün, 2022 yılı için 544 gün, 2021 yılı için 491 gün olarak tespit edilmiştir. Bu sürelere dosyanın istinaftan ve Yargıtay’dan dönme süresi dahil değildir. Bir dosyanın istinaftan dönme süresini öğrenmek için İstinaftan Dosya Ne Kadar Sürede Gelir adlı yazımızı, bir dosyanın Yargıtay’dan ne kadar sürede döneceğini öğrenmek için Yargıtay’dan Dosya Ne Zaman Döner adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Ortalama görülme süresinin ne olduğu ve hesabın nasıl yapıldığı aşağıya detaylı olarak eklenmiştir.

İş mahkemelerinde görülen davaların sonuçlandırılması için gereken sürenin hesabının ortalama olduğu unutulmamalıdır. Yani bu ortalama süre hakimin hastalanması, ölmesi, kaza geçirmesi, tayininin çıkması ve yerine gelecek hakimin atanması gibi insanlık hallerinde değişkenlik gösterebilir. Böyle durumlarda dava dosyasının mahkemeye gelişi ile karara bağlanarak çıkışı arasında geçen süre artacaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Boşanma Davası Ortalama Kaç Günde SonuçlanırTazminat Davalarının Ortalama Sonuçlanma Süresi Ne Kadardır ?Tapu İptali ve Tescil Davası Kaç Günde Sonuçlanır ?
Asliye Hukuk Mahkemelerinde Bir Davanın Görülme SüresiAlacak Davası Ortalama Kaç Günde Sonuçlanır ?Kamulaştırma Davaları Ortalama Kaç Gün Sürer ?
Vesayet Davası Ortalama Ne Kadar Sürer ?Suriyelilerin Hukuki Statüsü Mülteci Mi ?Satışa Bağlı Primde Fazla Çalışma Ücretleri
Davalar ne kadar sürede sonuçlanır ? Hukuk mahkemelerinde bir davanın ortalama görülme süresi kaç gündür ?

İş Mahkemelerinde Hangi Davalar Görülür ?

İşçinin tazminat alacaklarına ilişkin davalar iş mahkemesinde görülür. Örneğin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı gibi tazminat alacakları. Ayrıca iş kazasından kaynaklanan maluliyet veya ölüm nedeniyle tazminat davası da iş mahkemesinde görülür.

İşçinin ücret alacaklarına ilişkin davalar örneğin ücret alacağı, fazla mesai alacağı, yıllık ücretli izin alacağı gibi davalar iş mahkemesinde görülür.

İşe iade davalarına bakmakla görevli mahkeme iş mahkemesidir.

İş hukuku kaynaklı tespit davaları da iş mahkemesinde görülür. Hizmet tespiti, yaşlılık aylığına veya emekliliğe hak kazanıldığına ilişkin tespit davaları, maluliyet tespiti, iş kazası tespiti gibi davalar örnek olarak verilebilir. 

5953 sayılı Kanuna tabi gazeteciler, 854 sayılı Kanuna tabi gemi adamları, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa veya 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun İkinci Kısmının Altıncı Bölümünde düzenlenen hizmet sözleşmelerine tabi işçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli olan mahkeme iş mahkemesidir.

İdari para cezalarına itirazlar ile 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamındaki uyuşmazlıklar hariç olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu veya Türkiye İş Kurumunun taraf olduğu iş ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklara ve diğer kanunlarda iş mahkemelerinin görevli olduğu belirtilen uyuşmazlıklara, ilişkin dava ve işlere de iş mahkemeleri bakar.

Bir Dosyanın Ortalama Görülme Süresi Ne Demektir ?

Ortalama Görülme Süresi (Gün): Adli birimlere gelen dosyanın sonuçlanabilmesi/karara bağlanması için gerekli olan ortalama süreyi gösterir. Cumhuriyet başsavcılıklarında dosyanın başsavcılığa gelişi ile başsavcılıktan çıkışı arasında geçen zaman, mahkemelerde ise dosyanın mahkemeye gelişi ile mahkemece karara bağlanarak çıkışı arasında geçen zaman olarak hesaplanmıştır.

Bir Davanın Ortalama Karara Bağlanma Süresi Nasıl Hesaplanır

Hesaplama Formülü: (((2* (Geçen yıldan devir dosya sayısı)+Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı) – Karara bağlanan dosya sayısı) / (Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı + Karara Bağlanan dosya sayısı))*365.

Bu tanım ve hesaplama formülüne Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Adalet İstatistikleri 2023 (ISBN 978-605-2163-46-7) sayısından erişebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki linkten istatistiklerin tamamını inceleyebilirsiniz. Bu istatistikleri oluştururken emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. https://adlisicil.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/22042024115644ADalet_ist-2023CALISMALARI59.pdf



Tahrik Eden İşverene Ağır Sözler Söyleyen İşçi Tazminat Kazanır

Onayı Olmadan Ücreti Düşürülen İşçinin İşverene Hakaret Etmesi

İbra Sözleşmesi İş İlişkisi Sırasında Düzenlendiyse Geçersizdir

Online Alışveriş Sonucunda Satın Alınan Mal Teslim Edilmezse


yazar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir