Hırsızlık Suçu ve Cezası

Hırsızlık, başkasının zilyetliğinde bulunan bir taşınır malın onun rızası olmadan o maldan faydalanmak gayesi ile fail tarafından alınmasıdır. Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Hırsızlık Suçu Nedir ?

Hırsızlık, başkasının zilyetliğinde bulunan bir taşınır malın onun rızası olmadan o maldan faydalanmak gayesi ile fail tarafından alınmasıdır. Hırsızlık suçu T.C.K.’nin 141. maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

T.C.K.’nin hırsızlık suçunu düzenleyen 141. maddesinin gerekçesi:

Madde metninde, hırsızlığın temel şekli tanımlanmıştır. Buna göre, taşınır malın alınmasının suç oluşturabilmesi için, zilyedinin rızasının bulunmaması gerekir. Rızanın geçerli olması için bulunması gereken koşulların varlığı hâlinde zilyedin rızası bir hukuka uygunluk nedeni teşkil edecek ve suç oluşmayacaktır.

Hırsızlık suçunun oluşabilmesi için, failin kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla hareket etmesi yeterli olup, bunun fiilen temini şart değildir. Bu yarar, maddî veya manevî olabilir.

Almak fiilinden maksat, suçun konusunu oluşturan mal üzerinde mağdurun zilyetliğine son verilmesi, mağdurun suç konusu eşya üzerinde zilyetlikten doğan tasarruf haklarını kullanmasının olanaksız hâle gelmesidir. Bu tasarruf olanağı ortadan kaldırılınca suç da tamamlanır.

Maddenin ikinci fıkrasında, ekonomik bir değer taşıyan her türlü enerji, taşınır mal sayılmıştır. Buna göre, elektrik enerjisi, gazlar, tabiî veya sun’i buharlar da hırsızlık suçunun konusunu oluşturabilecektir.

Malvarlığına karşı işlenen suçlar ile korunan hukuki değer kişilerin malvarlığı değerleridir. Malvarlığı mülkiyet hakkı, para, eşya, alacak, borç gibi tüm ekonomik değerleri kapsar. Malvarlığına karşı suçlar bu değerler ile ilintili olarak karşımıza çıkar. Hırsızlık suçu da malvarlığına karşı işlenen suçlar arasında düzenlenmiştir. Fakat bu suç ile koruna hukuki değer mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı ile birlikte zilyetlik de koruma altına alınmıştır. Yani bu suçun oluşabilmesi için kişin malik olması şart değildir. Malı elinde bulunduran zilyede karşı da bu suç işlenebilir. Hile kullanılarak kişinin elinden bir mal alınırsa dolandırıcılık suçu uygulama alanı bulabilir. Fakat cebir veya tehdit kullanılarak kişinin elinden bir mal alınırsa yağma suçu uygulama alanı bulacaktır. Kişiye teslim edilmiş bir mal farklı amaçlarla kullanılırsa da güveni kötüye kullanma suçu uygulama alanı bulabilecektir.




kategori

yazar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir