Yargıtay’dan Dosya Ne Zaman Döner

Yargıtay'dan dosya ne zaman döner ? Son üç yılın verilerine göre Yargıtay'dan hukuk dosyaları 180 günde, ceza dosyaları 515 günde döner. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan bir dosya ortalama 280 günde dönerken, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan bir dosya ortalama 558 günde döner.

Yargıtay’dan Dosya Kaç Yılda Gelir ?

Son üç yılın verilerine göre Yargıtay’dan hukuk dosyaları 180 günde, ceza dosyaları 515 günde döner. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan bir dosya ortalama 280 günde dönerken, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndan bir dosya ortalama 558 günde döner. Yalnız şunu belirtmekte fayda vardır. Yargıtay Ceza Dairelerinde bir dosyanın ortalama görülme süresi son üç yılda artış göstermiştir. Bu da Yargıtay Ceza Dairelerinden dönecek ceza dosyalarının dönme sürelerinin uzayacağı anlamına gelmektedir. Bütün bu verilere T.C. Adalet Bakanlığı, Adalet İstatistikleri, 2023 yayınından erişebiliyoruz. Ortalama görülme süresinin ne olduğu ve hesabın nasıl yapıldığı aşağıya detaylı olarak eklenmiştir.

Yargıtay’dan Hukuk Dosyası Ne Kadar Sürede Döner ?

Açıklanan verilere göre Yargıtay Hukuk Dairlerinde bir hukuk dosyasının ortalama görülme süresi 2023 yılı için 203 gün, 2022 yılı için 173 gün, 2021 yılı için 164 gün olarak tespit edilmiştir.

Yargıtay’dan Ceza Dosyası Ne Kadar Sürede Döner ?

Yargıtay Ceza Dairlerinde bir ceza dosyasının ortalama görülme süresi 2023 yılı için 675 gün, 2022 yılı için 538 gün, 2021 yılı için 332 gün olarak tespit edilmiştir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulundan Bir Hukuk Dosyası Kaç Günde Döner ?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda bir hukuk dosyasının ortalama görülme süresi 2023 yılı için 162 gün, 2022 yılı için 230 gün, 2021 yılı için 449 gün olarak tespit edilmiştir.

Yargıtay Ceza Genel Kurulundan Bir Ceza Dosyası Kaç Yılda Döner ?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda bir ceza dosyasının ortalama görülme süresi 2023 yılı için 432 gün, 2022 yılı için 470 gün, 2021 yılı için 773 gün olarak tespit edilmiştir.

Davaların Sonuçlandırılması İçin Gereken Sürenin Hesabı Somut Duruma Göre Değişiklik Gösterebilir

Yargıtay’da incelenen dosyaların sonuçlandırılması için gereken sürenin hesabının ortalama olduğu unutulmamalıdır. Yani bu ortalama süre hakimin hastalanması, ölmesi, kaza geçirmesi, tayininin çıkması ve yerine gelecek hakimin atanması gibi insanlık hallerinde değişkenlik gösterebilir. Böyle durumlarda dava dosyasının mahkemeye gelişi ile karara bağlanarak çıkışı arasında geçen süre artacaktır.

Bir Dosyanın Ortalama Görülme Süresi Ne Demektir ?

Ortalama Görülme Süresi (Gün): Adli birimlere gelen dosyanın sonuçlanabilmesi/karara bağlanması için gerekli olan ortalama süreyi gösterir. Cumhuriyet başsavcılıklarında dosyanın başsavcılığa gelişi ile başsavcılıktan çıkışı arasında geçen zaman, mahkemelerde ise dosyanın mahkemeye gelişi ile mahkemece karara bağlanarak çıkışı arasında geçen zaman olarak hesaplanmıştır.

Bir Davanın Ortalama Karara Bağlanma Süresi Nasıl Hesaplanır

Hesaplama Formülü: (((2* (Geçen yıldan devir dosya sayısı)+Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı) – Karara bağlanan dosya sayısı) / (Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı + Karara Bağlanan dosya sayısı))*365.

Bu tanım ve hesaplama formülüne Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Adalet İstatistikleri 2023 (ISBN 978-605-2163-46-7) sayısından erişebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki linkten istatistiklerin tamamını inceleyebilirsiniz. Bu istatistikleri oluştururken emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. https://adlisicil.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/22042024115644ADalet_ist-2023CALISMALARI59.pdf



Tahrik Eden İşverene Ağır Sözler Söyleyen İşçi Tazminat Kazanır

Onayı Olmadan Ücreti Düşürülen İşçinin İşverene Hakaret Etmesi

İbra Sözleşmesi İş İlişkisi Sırasında Düzenlendiyse Geçersizdir

Online Alışveriş Sonucunda Satın Alınan Mal Teslim Edilmezse


yazar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir