
Biber Gazı Taşımak Serbest Mi ?
Ülkemizde biber gazını taşımanın yasak olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle Türkiye’de biber gazı taşımak yasak değildir. Kaldı ki Yargıtay’ın da şahsen biber gazı bulundurulmasının suç olmadığına dair kararları vardır. Yargıtay’ın 8. Ceza Dairesi bizatihi bulundurulması suç teşkil etmeyen biber gazının müsaderesine karar verilmesini hukuka aykırı kabul etmiştir. (2019/24376 E., 2021/22383 K.). Kendimizi şiddete karşı hukuki olarak nasıl koruyabileceğimize, biber gazının taşınmasının yasal olup olmadığına, biber gazının nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin bilgileri video olarak izleyebilirsiniz. Çünkü bu yazı bu videonun alt metninden hazırlanmıştır. Dilerseniz yazıyı da okuyabilirsiniz.
Yazının İçindekiler
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır. (6136 Sayılı Kanun m. 5) Kanundaki benzeri alet ifadesinden anlaşılması gereken yine bıçak, muşta, tel gibi delen, kesen, boğmaya yarayan cinsten aletlerdir.
Biber gazı, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’te tanımlanan silah tanımına girmiyor çünkü ruhsata tabii değil. (Uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden, ruhsata tabi araç ve aletlerin tümünü,). Biber gazının yönetmelikteki diğer saldırı ve savunma aletleri kapsamında olduğu düşünülebilir fakat satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasak olan aletler yukarıda sayılmıştır. (Diğer saldırı ve savunma aletleri: (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h) ve (ı) bentlerinde sözü edilen ateşli ve ateşsiz silahlar dışında kalan bıçaklar ile özel olarak saldırı ve savunmada kullanılmak amacıyla yapılmış her türlü ateşli ve ateşsiz aletleri, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik m.2/i)
Meşru Müdafaa Amaçlı Kullanılmayan Biber Gazı Silah Sayılır
Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinde tanımlanan silah deyimine biber gazı girmektedir. Fakat buradan anlaşılması gereken husus biber gazının meşru müdafaa kapsamının dışında kullanılması halinde silah sayılacak olmasıdır. Örneğin yağma silahla yapılırsa bu nitelikli yağma kapsamına girecek ve ceza oranı değişecektir. Kasten başkasının vücuduna acı vermek veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak da biber gazının meşru müdafaa kapsamının dışında kullanılmasına örnek olarak verilebilir.
Tartışma sırasında sanığın mağdurun yüzüne doğru biber gazı sıktığı ve mağdurun biber gazı yüzünden gözlerinde yanma olduğunu belirttiği, soruşturma aşamasında beyanları alınan mağdurun annesinin sanığın mağdurun yüzüne doğru biber gazı sıktığını gördüğünü belirtmesi, yine İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanesinin olay tarihli raporunun da bu hususu doğrular nitelikte olması karşısında, sanığa yüklenen kasten yaralama suçunun sübut bulduğu gözetilmeksizin yazılı şekilde beraat kararı verilmesi, (Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2017/1979 E., 2017/12750 K.)
Kasten yaralama suçu silahla işlenecek olursa verilecek cezada artırıma gidilir. Yargıtay’ın biber gazını silah saydığı kararları vardır. Bu konuda en çok Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi’nin kararları örnek olarak gösterilmektedir.
Oluşa ve dosya içeriğine göre, sanığın, mağduru silahtan sayılan biber gazı sıkarak yaraladığının anlaşılması karşısında, suçun şikayete bağlı olmadığı gözetilmeden, şikayetten vazgeçme nedeniyle davanın düşürülmesine karar verilmesi, 2)Adli emanette kayıtlı biber gazı ile ilgili olarak karar verilmemesi, Bozmayı gerektirmiş,… (Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2014/14344 E., 2014/38539 K.)
Biber Gazı Sadece Savunma Amaçlı Kullanılırsa Meşru Müdafaa Kapsamında Değerlendirilir !
Biber gazı savunma amacıyla kullanıldığında meşru müdafaa sayılır. Bunu Yargıtay kararlarından da anlıyoruz.
Sanığın eşi ve çocuklarına saldırdığı sırada, kızı olan mağdur …’nın kendisine ait biber gazını sanığı engellemek amacıyla olayda kullandığı ve meşru müdafaa sayılarak ceza verilmediği halde taşınması bizatihi suç teşkil etmeyen soruşturma sırasında adli emanete alınmış bulunan sanığa aitte olmayan biber gazının iadesi yerine yazılı şekilde suçta kullanıldığından bahisle müsaderesine karar verilmesi, Bozmayı gerektirmiş, (Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2020/6304 E., 2020/11101 K.)
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Suçunun Şartları
Kurusıkı Tabanca Taşıma Cezası
Telefon Konuşmalarının Kayda Alınması Davaya İlişkinse Suç Değil
Adli Para Cezası (T.C.K m. 52)
Cumhurbaşkanına Hakaret Sayılan İfadeler
Karşılıksız Çek Düzenleme Suçu
Popüler Videolar
Türkiye’de En Çok İşlenen Suçlar
El Salvador Ceza Sistemi Suç Oranlarını Nasıl %97.7 Düşürdü ? Türkiye’de Suç Oranı Nasıl Düşer ?
“Ataput” İfadesi Atatürk’e Hakaret Olarak Kabul Edilmiştir
Anayasa’nın İlk Dört Maddesi Değiştirilemez Ancak Yok Edilebilir
İkinci Kez Suç İşleyenlere Koşullu Salıverilme İmkanı Getirilmesi Sakıncalı Olabilir
Cezaevlerinde Bulunan Yabancı Uyruklu Hükümlü Sayısı ve Yabancı Uyruklu Hükümlülerin En Çok İşlediği Suçlar
Kasten Öldürme Suçunun En Çok İşlendiği İller ve Bölgeler
Davalar Neden Çok Uzun Sürüyor ?
Cezaevlerindeki Kadın ve Erkek Sayısı
Popüler Yazılar
Bir yanıt yazın