
Yarı veya Tam Zamanlı Olarak Sigortalı Bir İşte Çalışan Kişinin KYK Bursu veya Öğrenim Kredisi Kesilmez
Gençlik ve Spor Bakanlığı Burs Yönetmeliği’nde KYK bursu ve kredinin kesildiği durumlar düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre yarı veya tam zamanlı sigortalı olarak çalışan birinin KYK bursu ve öğrenim kredisi kesilmez. Fakat Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’nin 6. maddesinin f bendine göre zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışanın yurtlarda barındırılmasına son verilir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği’nin kaldırıldığını da belirtelim.
Sizin İçin Bir Özet
- KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilir ?
- Bazı Özel Durumlar Neticesinde KYK Bursu Kesilmesi
- KYK Bursu Kesilmesine Neden Olan Burs Verilmeyecek Öğrenciler Statüsüne Hangi Öğrenciler Girer ?
- KYK Bursu Kesilmesine Neden Olan Yurttan Çıkarma Cezası Gerektiren Durumlar Hangileridir ?
- KYK Disiplin Cezalarına İtiraz Etmek Mümkün Mü ?
- KYK Kredisinin Kesileceği Durumlar Nelerdir ?
- KYK Kredisinin Kesilmesine Neden Olan Burs Verilmeyecek Öğrenciler Statüsüne Hangi Öğrenciler Girer ?
- Sonuç
KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilir ?
Aşağıda belirtilen hallerin tespit edilmesi veya ilgili birimler tarafından bildirilmesi halinde tespit veya bildirim tarihinden itibaren öğrencinin KYK bursu kesilir:
- Burs almaktan vazgeçmesi.
- Başarı kriterini sağlamaması.
- Öğretim kurumuna ders kaydı yaptırmaması.
- Öncelikli öğrenciler hariç, öğrencinin yurt içinde yükseköğrenim görmekteyken yurt dışında bir yükseköğretim programına kaydolması.
- Hesabına aktarılan bursu altı ay içerisinde çekmemesi.
- Kayıt dondurması.
- Öğretim kurumundan en az bir yarıyıl veya daha fazla uzaklaştırma cezası alması.
- Yurttan çıkarma cezası alması.
- Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyetinin ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından kesinleşmiş mahkumiyeti bulunması.
- Öğretim kurumundan ayrılması veya çıkarılması.
- Gerçeğe aykırı bilgi ve belge sunması veya burs verilmeyecek öğrenciler arasında yer alması.
- Bakanlıktan burs almakta iken 5102 sayılı Kanunun 2. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarından burs almayı tercih eden öğrencilerin bursu kesilir.
1- Başarısızlık Sebebiyle Bursun Kesilmesi
Burs alan öğrencinin her yıl eylül ayı itibarıyla başarı durum sorgulaması yapılır. Burs başarı durum sorgulaması, burs ödenen öğrencinin burs aldığı öğretim yılı için yapılır.
Başarı kriterini sağlamayan öğrencinin bursu kesilir. Bursu kesilen öğrenciye ekim ayından itibaren Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi verilebilir.
Öğrencinin herhangi bir sebeple burs verilme şartlarını kaybetmesi halinde bu durum sonradan tespit edilmiş olsa dahi, adına yatırılan burslar, bursun kesilmesi gereken tarihten itibaren krediye dönüştürülür ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.
Bazı Özel Durumlar Neticesinde KYK Bursu Kesilmesi
Yükseköğretim programı değişikliği halinde burs verilmesi bazı durumlara göre değişmektedir. Bu durumlar Gençlik ve Spor Bakanlığı Burs Yönetmeliği’nin 15. maddesinde düzenlenmiştir. Buradan bakabilirsiniz.
KYK Bursu Kesilmesine Neden Olan Burs Verilmeyecek Öğrenciler Statüsüne Hangi Öğrenciler Girer ?
Aşağıda belirtilen öğrencilere KYK bursu verilmez (Gençlik ve Spor Bakanlığı Burs Yönetmeliği m. 10):
- Bakanlıktan burs veya kredi almakta olan.
- Başvurduğu öğrenim türünden veya daha üst eğitim düzeyinden mezun olmuş ya da burs veya kredi almış olan.
- 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarından burs, kredi veya benzer nitelikte nakdi yardım alan.
- Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından kesinleşmiş mahkumiyeti bulunan.
- Yabancı uyruklu olan veya doğumla Türk vatandaşı olup, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden veya 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi gereğince mavi kart hak sahibi olan.
- Polis okulları ve askeri okullarda öğrenim gören.
- Örgün eğitim dışında özel öğrenci, açık, uzaktan, dışardan veya yaygın eğitim-öğrenim gören.
- Burs başvuru tarihinde, öğretim kurumuna giriş tarihi itibarıyla bir öğretim yılı kaybı olan.
- Ek sürede öğrenim gören.
- Yurttan çıkarma cezası alan.
- Başvuru tarihi itibarıyla ön lisans ve lisans öğrenim düzeyi için 30 yaşını, lisansüstü öğrenim düzeyi için 35 yaşını doldurmuş olan.
- Öncelikli öğrenciler hariç yurt dışında yükseköğrenim gören.
- Bu Yönetmelik hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan.
KYK Bursu Kesilmesine Neden Olan Yurttan Çıkarma Cezası Gerektiren Durumlar Hangileridir ?
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’nin 24. maddesine göre KYK bursu kesilmesine sebep olan yurttan çıkarma cezasını gerektiren fiiller ve durumlar;
- Hırsızlık yapmak
- Bilişim sistemleri vasıtasıyla başkasının kişisel verilerini hukuka aykırı şekilde elde ederek zarara sebebiyet vermek.
- Yurt idaresi ile idarecileri ve görevlilerine karşı toplu ya da ferdi olarak sözlü veya yazılı şekilde küçük düşürücü demeçte bulunmak, bunu özendirmek, kışkırtmak, tehdit etmek veya fiili saldırıda bulunmak.
- Basın, sosyal ve görsel medya yoluyla veya fiziki olarak yurt bina ve eklentilerinde; Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine, yurt personeline , yurt öğrencilerine hakaret etmek, tehditte bulunmak veya aleyhlerinde gerçeğe aykırı beyanda bulunmak, bireysel ya da toplu halde eylemlerde bulunmak veya bu eylemlere teşvik etmek.
- Ateşli silah, patlayıcı madde, mermi, bıçak ve benzeri salt saldırı veya savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer alet ve benzeri maddeleri yurda sokmak, yapmak, taşımak, bulundurmak, kullanmaya teşebbüs etmek, teşvik etmek veya ticaretini yapmak. e) Devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelmek, hakaret etmek, f ili saldırıda bulunmak veya silah kullanmak.
- Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Anayasada belirtilen niteliklerine aykırı davranışlarda bulunmak, mili birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak veya sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek, açlık grevinde bulunmak, oturma eylemi yapmak, pankart taşımak veya asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri, toplantı, tören düzenlemek, demeç vermek, katılmak veya katılmaya zorlamak.
- Yurt bina ve tesisleri içinde herhangi bir yere veya dış duvarlarına ideolojik maksatla yazı yazmak, resim yapmak, afiş, poster ve benzeri şeyler asmak, astırmak veya dağıtmak.
- Yasadışı kuruluş ve örgütlere üye olmak, örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapmak, bu örgüt ve kuruluşların eylem ve etkinliklerine katılmak veya bu eylem ve etkinliklerde bulunmak ya da başkalarının bu eylem ve etkinliklere katılması için baskı yapmak.
- Sarhoşluk etkisiyle rahatsız edici davranışlarda bulunmak, yurt içinde alkolü içki kullanmak veya bulundurmak. ı) Uyuşturucu, uçucu, uyarıcı ve benzeri maddeleri kullanmak, taşımak, bulundurmak, imal etmek, yetiştirmek veya ticaretini yapmak. i) Geceyi izinsiz veya mazeretsiz olarak üst üste üç gün veya aynı öğretim döneminde aralıklı olarak toplamda on gün yurdun dışında geçirmek.
- Yurdun öğrencisi olmayan kişilerin yurda girmesini sağlamak veya barındırılmasına yardımcı olmak.
- Yurt öğrencileri üzerinde siyasi baskı uygulamak.
- Terör örgütlerinin faaliyetlerine katılmak.
- Yurt binası ve eklentilerinde darp etmek suretiyle, kişilere zarar vermek veya öğrencileri sindirmek.
- Yasaklı yayınları bulundurmak veya dağıtmak.
- Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, Cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, kamu barışına karşı suçlar veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike, teşvik primi, kanuna aykırı olarak spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, oynatılmasına yer ve imkan sağlama, reklamını yapma veya para nakline aracılık etme suçlarından mahkûm olmak veya bu suçlardan haklarında derdest kamu davası bulunmak veya yurt binası ve eklentilerinde bu suçları oluşturacak fiilleri gerçekleştirmek.
KYK Disiplin Cezalarına İtiraz Etmek Mümkün Mü ?
Disiplin cezalarına itiraz etmek Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’nin 24. maddesine göre mümkündür. Buna göre öğrenci, disiplin cezalarının tebliği tarihini takip eden yedi gün içinde disiplin cezalarına itiraz edebilir. İtirazlar; uyarma cezasında il müdürlüğüne, kınama cezasında Genel Müdürlüğe, yurttan çıkarma cezasında ise Bakanlığa yapılır.
KYK Kredisinin Kesileceği Durumlar Nelerdir ?
Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği’nin 17. maddesinde düzenlenen aşağıdaki durumlarda KYK kredisi kesilir;
- Öğrencinin kredi almaktan vazgeçmesi.
- Öğretim kurumunda ders kaydı yaptırmaması.
- Öğretim kurumunda kayıt dondurması.
- Öğrencinin öğretim kurumundan en az bir yarıyıl veya daha fazla uzaklaştırma cezası alması.
- Öğrencinin hesabına yatırılan krediyi altı ay içerisinde çekmemesi.
- Öğrencinin öğretim kurumundan ayrılması veya çıkarılması.
- Öğrencinin yurttan çıkarma cezası alması.
- Öğrencinin gerçeğe aykırı bilgi ve belge sunması veya 8 inci madde kapsamında kredi verilmeyecek öğrenciler arasında yer alması.
- Öğrencinin kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyetinin ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından kesinleşmiş mahkumiyetinin bulunması.
KYK Kredisinin Kesilmesine Neden Olan Burs Verilmeyecek Öğrenciler Statüsüne Hangi Öğrenciler Girer ?
Aşağıda belirtilen öğrencilere kredi verilmeyeceği Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği’nin 8. maddesinde düzenlenmiştir;
- Bakanlıktan burs veya kredi almakta olan.
- Başvurduğu öğrenim türünden veya daha üst eğitim düzeyinden burs veya kredi almış olan.
- Yabancı uyruklu olan veya doğumla Türk vatandaşı olup, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden veya 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi gereğince mavi kart hak sahibi olan.
- Örgün eğitim dışında özel öğrenci, açık, uzaktan, dışarıdan ve yaygın eğitim öğretimde öğrenim gören.
- Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından kesinleşmiş mahkumiyeti bulunan.
- Yurttan çıkarma cezası alan.
- Ek sürede öğrenim gören.
- Başvuru tarihi itibarıyla ön lisans ve lisans öğrenim düzeyi için 30 yaşını, yüksek lisans öğrenim düzeyi için 35 yaşını, doktora/sanatta yeterlik öğrenim düzeyi için 40 yaşını doldurmuş olan.
Sonuç
Yarı veya tam zamanlı sigortalı olarak çalışan bir öğrencinin KYK bursu ve KYK kredisi kesilmez. Fakat zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışan öğrencinin yurtlarda barındırılmasına son verilir.
Popüler Videolar
Türkiye’de En Çok İşlenen Suçlar
“Ataput” İfadesi Atatürk’e Hakaret Olarak Kabul Edilmiştir
İkinci Kez Suç İşleyenlere Koşullu Salıverilme İmkanı Getirilmesi Sakıncalı Olabilir
Cezaevlerinde Bulunan Yabancı Uyruklu Hükümlü Sayısı ve Yabancı Uyruklu Hükümlülerin En Çok İşlediği Suçlar
Kasten Öldürme Suçunun En Çok İşlendiği İller ve Bölgeler
Davalar Neden Çok Uzun Sürüyor ?
Cezaevlerindeki Kadın ve Erkek Sayısı
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Online Alışveriş Sonucunda Satın Alınan Mal Teslim Edilmezse
Komşuları Rahatsız Eden Kiracının Tahliyesi
Tazminat Davalarının Ortalama Sonuçlanma Süresi Ne Kadardır ?
Fahri Trafik Müfettişinin Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği
Uzlaşma Sağlanması Halinde Devlete Tazminat Davası Açılabilecek
Kastı Olmadan Hatalı Ürün Sayan İşçi Tazminata Hak Kazanır
Eşin Aramalarına Cevap Vermemek Boşanmada Kusur Sayılabilir
Kişinin Fotoğrafının Porno Sitelerine Koyulması
Tahrik Eden İşverene Ağır Sözler Söyleyen İşçi Tazminat Kazanır
İşe Geç Gelme Halinde Kıdem ve İhbar Tazminatına Hak Kazanılır
Popüler Yazılar
Bir yanıt yazın