Aile Mahkemesinde Bir Dava Ortalama Ne Kadar Sürer ?
Son üç yılın verilerine bakıldığında Aile Mahkemesinde bir dava ortalama 202 gün sürer. Bu veriye T.C. Adalet Bakanlığı, Adalet İstatistikleri, 2023 yayınından erişebiliyoruz. Açıklanan verilere göre Aile mahkemesinde bir dosyanın ortalama görülme süresi 2023 yılı için 209 gün, 2022 yılı için 198 gün, 2021 yılı için 199 gün olarak tespit edilmiştir. Bu sürelere dosyanın istinaftan ve Yargıtay’dan dönme süresi dahil değildir. Bir dosyanın istinaftan dönme süresini öğrenmek için İstinaftan Dosya Ne Kadar Sürede Gelir adlı yazımızı, bir dosyanın Yargıtay’dan ne kadar sürede döneceğini öğrenmek için Yargıtay’dan Dosya Ne Zaman Döner adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Ortalama görülme süresinin ne olduğu ve hesabın nasıl yapıldığı aşağıya detaylı olarak eklenmiştir.
Yazının İçindekiler
Aile mahkemelerinde görülen davaların sonuçlandırılması için gereken sürenin hesabının ortalama olduğu unutulmamalıdır. Yani bu ortalama süre hakimin hastalanması, ölmesi, kaza geçirmesi, tayininin çıkması ve yerine gelecek hakimin atanması gibi insanlık hallerinde değişkenlik gösterebilir. Ayrıca dosyanın kapsamına, toplanacak delillerin türüne, delillerin değerlendirilmesine, bilirkişi raporunun hazırlanma süresine veya buna benzer durumlara göre de değişebilir. Böyle durumlarda dava dosyasının mahkemeye gelişi ile karara bağlanarak çıkışı arasında geçen süre artacaktır. Fakat yukarıda da ifade edildiği gibi genel olarak Aile mahkemesinde bir davanın ortalama sonuçlanma süresi 202 gündür.
Bir Dosyanın Ortalama Görülme Süresi Ne Demektir ?
Ortalama Görülme Süresi (Gün): Adli birimlere gelen dosyanın sonuçlanabilmesi/karara bağlanması için gerekli olan ortalama süreyi gösterir. Cumhuriyet başsavcılıklarında dosyanın başsavcılığa gelişi ile başsavcılıktan çıkışı arasında geçen zaman, mahkemelerde ise dosyanın mahkemeye gelişi ile mahkemece karara bağlanarak çıkışı arasında geçen zaman olarak hesaplanmıştır.
Bir Davanın Ortalama Karara Bağlanma Süresi Nasıl Hesaplanır ?
Hesaplama Formülü: (((2* (Geçen yıldan devir dosya sayısı)+Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı) – Karara bağlanan dosya sayısı) / (Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı + Karara Bağlanan dosya sayısı))*365.
Bu tanım ve hesaplama formülüne Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Adalet İstatistikleri 2023 (ISBN 978-605-2163-46-7) sayısından erişebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki linkten istatistiklerin tamamını inceleyebilirsiniz. Bu istatistikleri oluştururken emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. https://adlisicil.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/22042024115644ADalet_ist-2023CALISMALARI59.pdf
Aile Mahkemesinde Hangi Davalar Görülür ?
Aile mahkemesi, 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun Üçüncü Kısım hariç olmak üzere İkinci Kitabı ile 3.12.2001 tarihli ve 4722 sayılı Türk Medenî Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna göre aile hukukundan doğan dava ve işlere bakar.
Aile Mahkemesinde görülen bazı davalar şunlardır: boşanma davaları, nafaka davaları, boşanmada mal paylaşımı davaları, evliliğin butlanı veya iptali davaları, boşanma davasıyla birlikte veya boşanmadan sonra ikame edilen manevi ve maddi tazminat davaları, çocuğun velayeti davaları, çocuğu velayetinin değiştirilmesi davaları, babalık davası, soybağına itiraz veya soybağının iptali davaları, soybağının reddi davaları, nişanın bozulması sebebiyle manevi ve maddi tazminat davaları, evlat edinmeye veya evlatlık ilişkisinin ortadan kaldırılmasına ilişkin davalar, boşanan kadının eşinin soyadını kullanmasına izin verilmesi davaları, aile mallarının korunması için açılan davalar, evlenmeye izin verilmesi davaları, aile konutu şerhi konulması, şerhin kaldırılmasına ilişkin davalar, aile konutu üzerinde sağ kalan eşe intifa hakkı tesisi edilmesi için açılan davalar, boşanmış kadının iddet müddetinin kaldırılması davaları, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da belirtilen davalar.
Popüler Videolar
Türkiye’de En Çok İşlenen Suçlar
“Ataput” İfadesi Atatürk’e Hakaret Olarak Kabul Edilmiştir
İkinci Kez Suç İşleyenlere Koşullu Salıverilme İmkanı Getirilmesi Sakıncalı Olabilir
Cezaevlerinde Bulunan Yabancı Uyruklu Hükümlü Sayısı ve Yabancı Uyruklu Hükümlülerin En Çok İşlediği Suçlar
Kasten Öldürme Suçunun En Çok İşlendiği İller ve Bölgeler
Davalar Neden Çok Uzun Sürüyor ?
Cezaevlerindeki Kadın ve Erkek Sayısı
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Boşanma Davası Ortalama Kaç Günde Sonuçlanır
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
Tazminat Davalarının Ortalama Sonuçlanma Süresi Ne Kadardır ?
Boşanmada Tazminat Şartları ve Kişilik Hakkı İhlali Olmayan Haller
Geçici Tedbir Nafakası Eşlerin Ekonomik Güçleri Yakınsa Kalkabilir
Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Edinilen Malların Durumu
Eşin Aramalarına Cevap Vermemek Boşanmada Kusur Sayılabilir
İş Mahkemesinde Bir Davanın Ortalama Görülme Süresi
Boşanma Sırasında Eşe Cinsel İçerikli Mesaj Atmak Cinsel Tacizdir
Asliye Ticaret Mahkemelerinde Bir Dava Ortalama Kaç Gün Sürer
Popüler Yazılar
Bir yanıt yazın