Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Eşlerin Ekonomik Güçlerinin Birbirine Yakın Olması Durumunda Geçici Tedbir Nafakası Verme Zorunluluğunun Kalkabileceğine Hükmetti
Geçici tedbir nafakası Türk Medeni Kanunu’nun geçici önlemler başlıklı 169. maddesinde düzenlemesi gereği hayatımızda yerini almıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu geçici tedbir nafakası konusunda önemli bir karar vermiştir:
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) “Geçici önlemler” başlıklı 169. maddesi:
“Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.” hükmünü içermektedir.
Bu madde, yasal gerekçesinde de işaret olunduğu üzere, yürürlükten kaldırılan 743 sayılı Medeni Kanunu’nun 137. maddesinin sadeleştirilmiş şekli olup, mahiyeti itibariyle herhangi bir değişikliğe uğramamıştır. Böylece, öteden beri uygulanagelen bu hükme göre hâkimin, bu konuda bir talebin varlığını aramaksızın, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, mallarının yönetimine ilişkin geçici önlemleri resen alması gerekir.
Bu geçici önlemlerden birisi de boşanma ve ayrılık davası devam ettiği sürece maddi imkânları kısıtlı olan eşin bakım ve geçimine diğer eşin katkısını sağlayan tedbir nafakasıdır.
Tedbir nafakası, talebe bağlı olmaksızın (resen) takdir edilir ve geçici bir önlem olarak davanın başından itibaren karar kesinleşene kadar hüküm altına alınır.
Dolayısıyla tedbir nafakası takdirine ilişkin kararın, davanın açıldığı tarih itibariyle tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına ilişkin araştırma sonuçlarının dosyaya gelişini takiben hemen verilmesi gerekir.
Boşanma ve ayrılık davalarında, tarafların kusur durumu hiçbir şekilde tedbir nafakasının takdirine etkili bir unsur değildir. Kusurlu eş yararına dahi, bu tedbirlerin alınması mümkündür. Yine, her iki tarafın da gelirinin bulunması tedbir nafakası verilmesini engelleyici bir hâl değildir. Ancak eşlerin ekonomik güçlerinin birbirine yakın olması durumu söz konusu ise bu durumda geçici tedbir nafakası verme zorunluluğunun ortadan kalkacağı söylenebilir.
TMK’nın 169. maddesi uyarınca takdir edilen tedbir nafakası, hâkim tarafından yargılama sırasında kaldırılmadığı takdirde boşanma davasında verilen kararın kesinleşmesi ile kendiliğinden sona erer. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/2287 E., 2019/627 K.)
- Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
- Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Edinilen Malların Durumu
- Boşanmada Tazminat Şartları ve Kişilik Hakkı İhlali Olmayan Haller
- Daha Fazla Kusurlu Bulunan Taraf Dahi Boşanmayı İsteyebilir
- Ses Kaydı Almak Sadece Davadaki İddianın İspatı İçinse Suç Değil
- Kişinin Fotoğrafının Porno Sitelerine Koyulması
- Boşanma Sırasında Eşe Cinsel İçerikli Mesaj Atmak Cinsel Tacizdir
- Telefon Konuşmalarının Kayda Alınması Davaya İlişkinse Suç Değil
- Kadın Erkekten Fazla Maaş Alsa Bile Erkek Nafaka Ödeyebilir
Bir yanıt yazın