Uyuşturucu Satma Suçundan Görülen Dava Kaç Gün Sürer ?

Uyuşturucu satma suçundan görülen bir dava kaç ayda sonuçlanır. Son üç yılın verilerine bakıldığında ceza mahkemelerinde uyuşturucu satma veya imal etme suçundan yargılanan bir kişinin davası ortalama 268 günde sonuçlanır. Bu sürelere dosyanın istinaftan ve Yargıtay'dan dönme süresi dahil değildir.

Uyuşturucu Satma veya Üretme Suçundan Görülen Bir Dava Ne Kadar Sürede Sonuçlanır ?

Uyuşturucu Satma veya Üretme Suçundan Görülen Davanın Sonuçlanma Süresinin Her Zaman Aynı Olmayacağı Unutulmamalı

Uyuşturucu satma veya üretme suçundan görülen davaların sonuçlandırılması için gereken sürenin hesabının ortalama olduğu unutulmamalıdır. Yani bu ortalama süre hakimin hastalanması, ölmesi, kaza geçirmesi, tayininin çıkması ve yerine gelecek hakimin atanması gibi insanlık hallerinde değişkenlik gösterebilir. Ayrıca dosyanın kapsamına, toplanacak delillerin türüne, delillerin değerlendirilmesine, bilirkişi raporunun hazırlanma süresine veya buna benzer durumlara göre de değişebilir. Böyle durumlarda dava dosyasının mahkemeye gelişi ile karara bağlanarak çıkışı arasında geçen süre artacaktır. Fakat yukarıda da ifade edildiği gibi genel olarak uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (TCK m. 188 ) suçundan görülen davanın ortalama sonuçlanma süresi 268 gündür.

Bir Dosyanın Ortalama Görülme Süresi Ne Demektir ?

Ortalama Görülme Süresi (Gün): Adli birimlere gelen dosyanın sonuçlanabilmesi/karara bağlanması için gerekli olan ortalama süreyi gösterir. Cumhuriyet başsavcılıklarında dosyanın başsavcılığa gelişi ile başsavcılıktan çıkışı arasında geçen zaman, mahkemelerde ise dosyanın mahkemeye gelişi ile mahkemece karara bağlanarak çıkışı arasında geçen zaman olarak hesaplanmıştır.

Bir Davanın Ortalama Karara Bağlanma Süresi Nasıl Hesaplanır ?

Hesaplama Formülü: (((2* (Geçen yıldan devir dosya sayısı)+Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı) – Karara bağlanan dosya sayısı) / (Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı + Karara Bağlanan dosya sayısı))*365.

Bu tanım ve hesaplama formülüne Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Adalet İstatistikleri 2023 (ISBN 978-605-2163-46-7) sayısından erişebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki linkten istatistiklerin tamamını inceleyebilirsiniz. Bu istatistikleri oluştururken emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. https://adlisicil.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/22042024115644ADalet_ist-2023CALISMALARI59.pdf




yazar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir