Sulh Hukuk Mahkemelerinde Bir Davanın Ortalama Görülme Süresi

Sulh Hukuk Mahkemelerinde Bir Dava Ortalama Ne Kadar Sürede Karara Bağlanır ?

Son üç yılın ortalaması alındığında Sulh Hukuk Mahkemelerinde bir davanın ortalama görülme süresi 111 gündür. Bu veriye T.C. Adalet Bakanlığı, Adalet İstatistikleri, 2023 yayınından erişebiliyoruz. Açıklanan verilere göre Sulh Hukuk Mahkemesinde bir dosyanın ortalama görülme süresi 2023 yılı için 121 gün, 2022 yılı için 109 gün, 2021 yılı için 105 gün olarak tespit edilmiştir. Bu sürelere dosyanın istinaftan ve Yargıtay’dan dönme süresi dahil değildir. Bir dosyanın istinaftan dönme süresini öğrenmek için İstinaftan Dosya Ne Kadar Sürede Gelir adlı yazımızı, bir dosyanın Yargıtay’dan ne kadar sürede döneceğini öğrenmek için Yargıtay’dan Dosya Ne Zaman Döner adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Ortalama görülme süresinin ne olduğu ve hesabın nasıl yapıldığı aşağıya detaylı olarak eklenmiştir.

Son üç yılın ortalaması alındığında Sulh Hukuk Mahkemelerinde bir davanın ortalama görülme süresi 111 gündür. Bu veriye T.C. Adalet Bakanlığı, Adalet İstatistikleri, 2023 yayınından erişebiliyoruz. Açıklanan verilere göre Sulh Hukuk Mahkemesinde bir dosyanın ortalama görülme süresi 2023 yılı için 121 gün, 2022 yılı için 109 gün, 2021 yılı için 105 gün olarak tespit edilmiştir. Ortalama görülme süresinin ne olduğu ve hesabın nasıl yapıldığını öğrenmek için sitemizi ziyaret ediniz.
Sulh Hukuk Mahkemelerinde bir dosyanın ortalama görülme süresi T.C. Adalet Bakanlığı, Adalet İstatistikleri, 2023

Sulh hukuk mahkemelerinde görülen davaların sonuçlandırılması için gereken sürenin hesabının ortalama olduğu unutulmamalıdır. Yani bu ortalama süre hakimin hastalanması, ölmesi, kaza geçirmesi, tayininin çıkması ve yerine gelecek hakimin atanması gibi insanlık hallerinde değişkenlik gösterebilir. Böyle durumlarda dava dosyasının mahkemeye gelişi ile karara bağlanarak çıkışı arasında geçen süre artacaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Boşanma Davası Ortalama Kaç Günde SonuçlanırTazminat Davalarının Ortalama Sonuçlanma Süresi Ne Kadardır ?Tapu İptali ve Tescil Davası Kaç Günde Sonuçlanır ?
Asliye Hukuk Mahkemelerinde Bir Davanın Görülme SüresiAlacak Davası Ortalama Kaç Günde Sonuçlanır ?Kamulaştırma Davaları Ortalama Kaç Gün Sürer ?
Vesayet Davası Ortalama Ne Kadar Sürer ?Suriyelilerin Hukuki Statüsü Mülteci Mi ?İş Mahkemesinde Bir Davanın Ortalama Görülme Süresi
Davalar ne kadar sürede sonuçlanır ? Hukuk mahkemelerinde bir davanın ortalama görülme süresi kaç gündür ?

Sulh Hukuk Mahkemelerinde Hangi Davalar Görülür ?

Sulh hukuk mahkemelerinde görülen bazı davalar şunlardır;

Kira sözleşmesinin iptali davası, kira bedelinin uyarlanması davası, kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar, izale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası, kiralananın tahliyesi davası, kira ilişkisinden kaynaklanan tespit davası, terekenin tespiti davası, miras ortaklığına temsilci atanması, mirasın reddi davası, terekenin borca batık olduğunun tespiti davası, kayyım atanması ve kayyımlık ile ilgili diğer davalar, tek başına açılan zilyetliğin korunması davası, arabuluculuk uygulamasında icra edilebilirlik şerhi verilmesi, çocuk mallarının korunması davası, vasi atanması veya vasinin görevinden çekilmesi davası, vasiyetnamenin açılması davası.

Sulh hukuk mahkemelerinin görevi H.M.K. m. 4’de düzenlenmiştir. Buna göre;

(1) Sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın;

a) Kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları,

b) Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaları,

c) Taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davaları,

ç) Bu Kanun ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hâkimini görevlendirdiği davaları, görürler.

Ayrıca H.M.K. m. 383’e göre aksine bir düzenleme yoksa çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Çekişmesiz yargı işleri H.M.K. m. 382’de düzenlenmiştir. (Bkz. Çekişmesiz Yargı İşleri)

Arabuluculuk faaliyeti neticesinde tanzim edilen anlaşma belgesine icra edilebilirlik şerhi verilmesi gibi arabuluculuk bürosunun yetkisine yapılan itiraz hakkında karar vermek de bu mahkemenin görevleri arasındadır. (7036 sayılı Kanun madde-3/9 )

Ayrıca arabuluculuk büroları, Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenen sulh hukuk hâkiminin gözetim ve denetimi altında görev yapar. Arabuluculuk bürosunun olmadığı yerlerde büronun görevinin sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğü tarafından hakimin gözetimi ve denetimi altında yerine getirilir. (7036 sayılı Kanun MADDE 26- 6325 sayılı Kanunun 28 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.)

Bir Dosyanın Ortalama Görülme Süresi Ne Demektir ?

Ortalama Görülme Süresi (Gün): Adli birimlere gelen dosyanın sonuçlanabilmesi/karara bağlanması için gerekli olan ortalama süreyi gösterir. Cumhuriyet başsavcılıklarında dosyanın başsavcılığa gelişi ile başsavcılıktan çıkışı arasında geçen zaman, mahkemelerde ise dosyanın mahkemeye gelişi ile mahkemece karara bağlanarak çıkışı arasında geçen zaman olarak hesaplanmıştır.

Bir Davanın Ortalama Karara Bağlanma Süresi Nasıl Hesaplanır

Hesaplama Formülü: (((2* (Geçen yıldan devir dosya sayısı)+Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı) – Karara bağlanan dosya sayısı) / (Yıl içinde açılan dosya sayısı + Bozularak gelen dosya sayısı + Karara Bağlanan dosya sayısı))*365.

Bu tanım ve hesaplama formülüne Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Adalet İstatistikleri 2023 (ISBN 978-605-2163-46-7) sayısından erişebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki linkten istatistiklerin tamamını inceleyebilirsiniz. Bu istatistikleri oluştururken emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. https://adlisicil.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/22042024115644ADalet_ist-2023CALISMALARI59.pdf


yazar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir