Kira Bedelinin Peşin Ödenmesi Hükmü Uzama Yıllarında Geçerli Mi

Yargıtay, bir yıllık kira bedelinin peşin ödenmesi şeklindeki kira sözleşmesi hükmünün uzama yıllarında da geçerli olduğunu bu nedenle uzama dönemindeki kira bedelinin istenebileceğine yani sözleşme hükmünün uzama döneminde geçerli olduğuna karar vermiştir.

Bir Yıllık Kira Bedelinin Peşin Olarak Ödenmesi Hükmü, Kira Sözleşmesinin Uzama Yıllarında Da Geçerli Midir ?

Yargıtay, bir yıllık kira bedelinin peşin ödenmesi şeklinde kararlaştırılan kira sözleşmesi hükmünün uzama yıllarında da geçerli olduğunu bu nedenle uzama dönemindeki kira bedelinin istenebileceğine yani sözleşme hükmünün uzama döneminde geçerli olduğuna karar vermiştir.

Belirli süreli kira sözleşmeleri, süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, aynı koşullarda bir yıl için uzar (Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. T.B.K. m. 347). Sözleşmede kira bedelinin peşin olarak ödeneceği kararlaştırılmışsa ve sözleşme uzamış sayılırsa bir yıllık kira bedeli istenebilir. Eğer kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verirse, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.

Belirli süreli kira sözleşmelerinde kira bedelinin peşin ödenmesi kararlaştırılmışsa bu hükmün uzama yıllarında da geçerli olduğuna ilişkin Yargıtay kararı

Takibe dayanak yapılan ve karara esas alınan 01.11.2006 başlangıç tarihli ve 6 yıl süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşme süresi 31.10.2012 tarihinde sona ermiştir. TBK.nun 347. maddesi (6570 Sayılı Kanunun 11. maddesi) “konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiracı belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarda bir yıl için uzamış sayılır” hükmüne yer verilmiştir. Davalı şirket sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğine dair yazılı bildirimde bulunmadığından sözleşme 01.11.2012 tarihinden itibaren kendiliğinden aynı koşullarda bir yıl uzamıştır. Bu nedenle bir yıllık kira bedelinin istenmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Ancak kira sözleşmesi yenilendikten sonra davalı yenilenen kira sözleşmesinin süresi dolmadan kiralananı erken tahliye edip, kiralanana ait anahtarları icra takip dosyasına 26.12.2012 tarihinde teslim etmiş ve teslime ilişkin ihtarname davacıya 31.12.2012 tarihinde tebliğ edilmiştir. Bu durumda taşınmazın anahtarlarının 31.12.2012 tarihinde teslim edildiğinin kabulü gerekir. Davalı şirket kiralananı erken tahliye ettiğinden anahtar teslim tarihine kadar kira bedeli ile anahtar teslimi tarihinden sonra ise TBK.nun 325. maddesi gereğince makul süre kira bedeli ile sorumlu tutulması gerekir. O nedenle mahkemece anahtar teslim tarihine kadar kira bedeline hükmetmek, geri kalan kısım yönünden uyuşmazlık yargılamayı gerektirdiğinden, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Karar bu nedenle bozulmalıdır. (Yargıtay  6. Hukuk Dairesi 2013/9458 E., 2013/12424 K.)

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar:

Kira Sözleşmesinde Artış Şartı Yoksa Kira Bedeli Tespiti Yapılabilir
Komşuları Rahatsız Eden Kiracının Tahliyesi
Ev Sahibi Sözleşme Süresinin Bittiği Sebebiyle Kiracıyı Çıkartamaz
Yeni Malik Olmak Serbestçe Kiracıyı Evden Tahliye Hakkı Vermez

yazar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir